Videnskabsforedrag i BIS’koppen 29. marts kl. 1900

Flagermus
Ved sansefysiolog Peter Teglberg Madsen
Selvom der er mere end 1.400 flagermusarter og de udgør en femtedel af alle pattedyrarter, er der meget vi ikke ved om hvad de foretager sig i mørket. Men nu har forskere sat små computere på flagermus og fået ny viden om deres adfærd og jagt med ekkoer.
De mere end 1.400 arter af flagermus udgør en femtedel af alle kendte pattedyrsarter på Jorden. Som insektædere og bestøvere af blomster spiller de vigtige økologiske og økonomiske roller i naturen. På trods af dette ved vi meget lidt om hvad disse små, flyvende jægere foretager sig i nattemørket og dermed om hvordan vi påvirker dem og om de måske har påvirket os i en verden ramt af coronavirus.
I dette foredrag vil vi, ved hjælp af bittesmå computere på ryggen af vilde flagermus, tage ind i en bogstavelig talt mørk og ukendt verden. Vi vil kaste lys, og ikke mindst lyd, over hvordan ekkolokaliserende flagermus kan fange deres byttedyr ved hjælp af svage ekkoer i det halve sekund der går fra et byttedyr opdages til det skal fanges i høj fart.
Vi skal også prøve at forstå hvordan flagermus, med mad i munden, kan flyve, trække vejret og skrige højlydt samtidigt. Vi vil undersøge om det kan passe at en flagermus virkelig fanger ét tusinde insekter på en nat, og vi vil undre os over hvordan deres meget følsomme hørelse undgår permanente skader under de ekstreme lydtryk fra konstant skrigeri der opstår i deres sociale kolonier.
Foredraget rundes af med nogle tanker om hvordan vi kan artsbevare disse dyr der er så svære at studere og tælle i naturen, og hvorfor det ikke er flagermusenes skyld at vi har en coronaviruspandemi.
Gratis adgang og drikkevarer kan købes.